divendres, 23 de maig del 2008

Reunió de veïns!

Diumenge 18 de maig va venir a la nostra trobada el Quim Pons, per ajudar-nos a treballar l'EMPATIA, i apropar-nos a la realitat que viuen els immigrants de la nostra ciutat.
L'activitat que ens va ajudar a conèixer el que ells pensen i sentir el que ells senten, va ser fer un simulacre d'una reunió d'una escala de veïns d'un barri de Barcelona, i ens vam adonar dels problemes que hi ha de convivència, de relació...
Els sentiments que van predominar entre els que feiem d'immigrants eren la IMPOTÈNCIA, per no saber l'idioma i no poder dir la teva opinió, el que penses; l'INDIVIDUALISME, donat que cadascú lluita pel que l'interessa; la INCOMPRENSIÓ dels que van ser immigrants espanyols fa uns anys, al veure una societat i una política molt més abocada a ajudar al procés d'immmigració que no pas el d'aleshores...
El Quim ens va explicar el que era doncs això del DOL MIGRATORI, quines són les pèrdues que pateix un immigrant quan deixa el seu país i marxa a un lloc nou, a una vida nova. Són factors que ens poden ajudar a comprendre millor la seva situació, en posar-nos en la seva pell, i treballar així la nostra empatia cap a ells.
Els recordo:
1. Dol per la familia: separació, deixar persones grans o malaltes, fills...
2. Dol per la llengua: és el vincle amb la societat
3. Dol per la cultura: els aliments són diferents, el vestit, les relacions...
4. Dol pels grups ètnics, minoria ètnica: en el nou país s'associen ètnies que mai s'haguéssin associat al seu país, per la seva història entre els pobles. Aquí són minoria i aquestes diferències, aquesta part de la seva història desapareix.
5. Dol pel risc del viatge
6. Dol per la geografia, els paisatges, el clima...
I una frase que va destacar i no podem oblidar: "Els nens no són immigrants! Un immigrant és aquell que té un projecte de vida. És una persona forta, física i psicològicament."

1 comentari:

Teresa ha dit...

Que bé que us hagueu engrescat a tirar endavant el camp de treball de Bantabá!! És un projecte amb molt de sentit. Ànims amb la preparació.
Teresa